Traducir

3 jun 2013

Traballamos para coñecer o DMMA

O Día Mundial do Medio Ambiente ten como lema este ano Pensa.Aliméntate.Aforra, unha campaña para de reducir os desechos e as perdas de alimentos.

Segundo a FAO, cada ano se desperdician 1,3 billóns de toneladas de comida. Esta cifra equivale á produción alimentaria de todo o África Subsahariana. Ao mesmo tempo, unha de cada sete persoas do planeta vaise á cama famenta e máis de 20.000 nenos de menos de 5 anos morren de fame cada día.

Tendo en conta este enorme desequilibrio e os efectos devastadores que isto ten para o medio ambiente, o tema deste ano, Pensa.Aliméntache.Aforra, pretende dar a coñecer o impacto que teñen as nosas decisións alimentarias e como tomalas 100% informados.

Actualmente, o noso planeta trata de ofrecer os recursos necesarios para os seus 7 billóns de habitantes (9 millóns en 2050), con todo, FAO estima que un terzo da produción alimentaria pérdese ou é desechada. Este feito é altamente perxudicial para as fontes naturais de recursos e xera consecuencias negativas no medio que nos rodea.

A campaña Pensa.Aliméntache.Aforra quere animarte a actuar. Quere que sexas testemuña de como certas decisións reducen o volume de desechos, aforran diñeiro e diminúen o impacto medio ambiental da produción de alimentos.

Si desperdiciamos comida, significa que todos os recursos empregados para producila tamén o son. Así por exemplo, producir un litro de leite supón gastar 1.000 litros de auga ou producir unha hamburguesa 16.000 litros... Todas esas emisións de gas durante o proceso serían en balde si desechamos alimentos.

De feito, a produción global de alimentos ocupa un 25% da superficie habitable, un 70% de consumo de auga, un 80% de deforestación e un 30% de gases. É, xa que logo, unha das actividades que máis afectan á perda de biodiversidade e aos cambios no uso do chan.

Pero, que significa tomar decisións informadas? Elixir aqueles alimentos cuxo impacto ao medio ambiente é menor, é o caso da comida orgánica na que apenas se usan produtos químicos. Ou adquirir produtos en mercados locais nos que se sabe que non foi necesario o transporte e xa que logo, non supuxeron tantas emisións de gas.

En definitiva, trátase de que penses antes de alimentarche e así aforres para protexer o medio ambiente.
 

Convirte a túa rutina en "verde" cuns simples pasos.

A
Actúa agora. Pensa como podes evitar que se desechen alimentos.

Aforra. Cada ano os consumidores dos países ricos desechan a mesma cantidade de comida que a produción neta do África Subsahariana.

B
Bebe auga do grifo. A embotellada custa 1900 veces máis.

C
Compra produtos locais. O transporte de alimentos supón unha gran cantidade de emisións de gas.

Cambia os teus bombillas e usa as de baixo consumo. Notarás a diferenza tamén nas túas facturas de luz.

D
Deporte ao aire libre: é unha boa alternativa á cinta de correr e outros aparellos que necesitan electricidade.

Decántate polo transporte público..

E
Elixe produtos naturais, aqueles que xeran menor impacto medio ambiental e son máis sans.

F

Favorece o consumo responsable: non pidas máis do que podes consumir.

G
Garda os restos de alimentos do día anterior e busca xeitos creativos de cociñalos ao día seguinte.


H
Usa unHa bolsa de telapara facer a compra: pode durar anos e só necesita ser usada cinco veces para reducir o impacto medio ambiental das de plástico.

I
Imprime só cando o necesites e si realmente é así, faino polas dúas caras.


L
As Listas da compra serán as túas aliadas. Úsaas para saber que necesitas e que é prescindible.

M
Máis comida na despensa, implica maior risco de que se estropee.

N
Non compres máis comida da que necesitas.

Ñ
Soña cun planeta máis limpo para as xeracións do futuro.

O
Organiza e clasifica o teu lixo: separa o orgánico, plásticos, vidro,... ¡O medio ambiente agradeceracho!

P
Pide menos comida ao principio. É mellor engadir que desechar.

Q
Queres aforrar? Baixa a temperatura da túa calefacción 2 grados. Pode reducir o consumo un 14%.

R
Recicla, reutiliza e reduce o teu consumo.

S
Sal da rutina e reflexiona sobre que podes cambiar para diminuír o impacto medio ambiental no que fas cada día: usar menos aparellos electrónicos, aforrar auga, reciclar... ¡tes todo un abanico de posibilidades diante túa!

T
Ten a túa cunca a man. Lévaa contigo para servirche bebidas e evita así o uso de contenedores de plástico.

Traballa nun ambiente "verde": imprime polas dúas caras, apaga os monitores e recicla todo o que poidas.

Tan só con que un cuarto dos alimentos que se perden ou son desechados en todo o mundo salvásense, poderíase dar para comer a 870 millóns de persoas.

U
Unha soa voz. Traballando todos xuntos facemos que sexa posible un cambio polo ben do noso planeta.

V
Valora que podes facer ti para reducir as emisións de gas á atmosfera.

W
Web do DMMA. Visítaa e descobre novas formas de celebrar o evento mundial en favor do medio ambiente.

X
Explora a natureza que che rodea. Obsérvaa e aprende sobre ela.

Z
Zanahorias, tomates, leituga,... por que non cultivas as túas verduras no teu propio horto?
 
(Adaptado do Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente)
Se queres ver máis http://www.unep.org/spanish/wed/A-Z/#sthash.q7Jg6fr0.dpuf

No hay comentarios: